Guld

Guld är ett grundämne och tillhör gruppen ädelmetaller. Den kemiska beteckningen Au kommer av Aurum, det latinska ordet för guld. Under århundraden har guld använts som betalningsmedel, värdebeständig tillgång och till smycken. Guld är kompakt, mjukt, glänsande och den mest formbara av alla kända metaller. Guld har hög densitet och är nästan dubbelt så tungt som bly. Ett gram guld kan dras ut till en 3.000 meter lång tråd med en diameter på blott 0,00012 mm! Guld kan vidare valsas ut till en tunn "plåt", så kallat bladguld, med en tjocklek av bara 0,0001 mm! Bladguld är så tunt att till och med ljus kan tränga igenom. Internationellt, så vägs guld i troy ounce. Ett troy ounce är 31,1 gram. Värdet på guld bestäms varje dag på de stora metallbörserna i London, Tokyo och New York och räknas i US dollar/troy ounce. För närvarande är cirka 100.000 ton guld i omlopp. Detta är "allt" som hittills brutits och vaskats fram. Detta motsvarar en guldkub med 17 meters sidor. (17 X 17 X 17 m.)

Rödguld

Rödguld är en legering av guld, koppar och silver. Legeringen används framförallt för tillverkning av smycken. Legering med 75% rent guld klassas som 18 karats guld. Den röda färgtonen kommer av att man tillsätter koppar. Ju mer koppar det finns i legeringen desto starkare blir den röda färgen. Med fallande guldhalt sjunker karattalet, ner till 9 karat, vilket då motsvarar 37,5% guld. Lägre guldhalt kan förekomma men får då inte inom EU kallas guld.

Vitguld

Vitguld eller vitt guld är en legering av guld, silver, koppar och en vitmetall som palladium vilket ger den vackra vitguldsfärgen. 1980 slutade man använda nickel i vitguld. Vitguld är oftast pläterade med rodium, platina eller palladium. Legeringar med palladium används ibland utan plätering. I början av 1900-talet började juvelerare göra smycken av diamanter och den då ganska okända metallen platina. Metallen var dock mycket dyr så under 1920-talet utvecklades vitguld-legeringar som ett mindre kostsamt alternativ till platina.

Silver

Silver är ett grundämne som liksom guld tillhör gruppen ädelmetaller. Silvrets kemiska beteckning är Ag, vilket kommer från dess latinska namn Argentum som även betyder pengar. Silver är ett av de vanligaste materialen vid smyckestillverkning. Den vanligaste silverkvaliteten i smycken och konstföremål kallas Sterlingsilver och består av 92,5% silver och resten koppar och andra metaller. Detta deklareras genom instämpling av talet 925. Gränsen för att få kallas silver ligger enligt internationell norm vid silverhalten 83%.